Rektors brev 2017-05-10

Hej!

Jag hade tänkt att detta brev skulle skrivas i slutet av maj, men eftersom vi är klara med tjänstefördelningen finns det ingen större anledning att vänta med att låta er få reda på den.
En av våra lärare, Elisabet Kastling som nu har 1c,  har flyttat till en norrortskommun och har valt att arbeta närmare sitt nya hem. Vi alla önskar förstås Elisabet lycka till!

I förskoleklasserna ser det ut så här till hösten:
A: Kristina Sommar, Cicki Rosander och Linda Wallin.
B: Jeanette Helgén, Matti Merilaid och Caroline Ohlsson.
C: Helen Glindre, Teréz Lundqvist Miklos och Jon Bergström.

I årskurs 1:
A: Cathrine Isefält och Olle Carlsson.
B: Madeleine Kratz och Carol Brax (som är tillbaka efter föräldraledighet).
C: Gabriella Thullberg 80% / Eva Bercsenyi Löfqvist 20% och Ylva Åkerblom.

I årskurs 2:
A: Maria Vretenbrant och Helen Ribjer.
B: Josefina Rolenec och Sara Bratt.
C: Lena Wredemark (också tillbaka efter föräldraledighet) och Jeanette Kassarp.

I årskurs 3:
A: Carina Lundell och Ansa Zeiloth.
B: Alexandra Konrat och Hanna-Leena Keränen.
C: Anna Wigström och Johnny Berglund.

I årskurs fyra kommer Eva Renblad, Charlotte S Nilsson och Elin Werner vara mentorer.
I årskurs fem kommer Elisabeth Löf, Bengt Holmlin och Sherri Ullgren Short vara mentorer.
I årskurs sex kommer Ulrika Böhm-Morrison, Anna Rydell och Erik Eles vara mentorer.

I musik Lotta Engholm, idrott Åsa Sjöberg och Karl Sahlin, slöjd Claes Wolfgang och Ylva-Li Linnér.

I vår lilla grupp, F-4:an kommer Eva-Lotta Bylund Svensk, Petra Carlsson, Göran Franzén och Eva Lund att arbeta.

Våra elevresurspersoner, rastvärdar, speciallärare/-pedagoger, kurator, skolsköterska, restaurangpersonal, expeditionspersonal, IT och vaktmästeripersonal nämns här inte med namn utan har alla sina arbetsuppgifter. Antingen riktade mot enskilda elever eller ett övergripande ansvarsområde på skolan.

Någon förälder har bett mig skriva och förtydliga vad som gäller om garanterad plats på Enskede skola till år 7. Våra folkvalda politiker har beslutat om ett fritt skolval. I alla kommuner utgår man från vissa kriterier för att kunna hantera detta. Vi rektorer har ingen som helst möjlighet att påverka skolvalet utom genom våra egna röstsedlar, precis som alla andra. I år fick tyvärr inte alla elever i år 6 sitt första val, men det är så det ser ut. Jag tror att ni alla läser dagspressen om hur man strävar efter att göra skolvalet bättre. Allt hänger ju då ihop med vad man vill uppnå. Närhet? Integration? Syskonförtur? Osv. I dagsläget kan jag bara beklaga att alla inte fått det de önskar och hoppas på att det blir bra ändå.

För någon vecka sedan var jag på bygguppstartsmötet för Enskedefältets skolas renovering och tillbyggnad. Nu sätter man igång och gör det som kan göras före bygglovet är helt i hamn. Jag kommer att uppdatera er i rektorsbreven framöver.

När jag pratade med Sofia Stenberg, rektor på Enskede skola, om språket i år 6 berättade hon att de har haft svårt med att rekrytera en lärare i tyska. De fortsätter leta, men de som har valt tyska i första hand kan kanske förbereda sig på att läsa sitt andrahandsval. Språket kommer att läsas på Enskede skola, men hemkunskapen kommer nästa läsår vara på vår egen skola.

Det var roligt att se så många av er igår på kriminolog Maria Dufvas föreläsning om Nätetik. Helt otroligt med en helt fullsatt lokal, vi var ca 250 personer. Jag återkommer med en sammanfattning av de länkar och tips hon gav. Håll utkik i veckobreven de närmsta veckorna.

Jag flaggade lite redan i förra rektorsbrevet om att skolavslutningen kommer att se lite annorlunda ut under de år vi är på Lindeskolan. Vi kommer att dela upp den i två omgångar, lågstadium och mellanstadium. Vi återkommer snarast i veckobreven med tider.

För er som har barn i år 3 och är vana vid att kunna lämna sitt barn på fritids i augusti är det bra att känna till att Klubben startar först när skolan startar, dvs den 16/8. Om man behöver tillsyn i augusti kan man vara inskriven på lågstadiets fritidshem fram till den 15/8. Klubbens verksamhet slutar fredag 9/6 och tar sommarlov. Ni som har barn som behöver omsorg under sommaren och går i år 4-6 ska vända sig till mig och ange särskilda skäl, maila mig så kontaktar jag er.

I sommar är det vår tur att hålla joursommarfritids. Under fyra veckor kommer även Enskede skolas elever till oss. Det ska bli roligt med de nya fina lokalerna och bra att det kommer att vara lite liv och rörelse hela sommaren. Det är mycket viktigt för vår verksamhet att du som förälder är noga med att anmäla vilka dagar och tider ditt/dina barn kommer närvara.

Ja detta läsår har varit mitt första på Enskedefältets skola. Det har varit både innehållsrikt och lärorikt, men så är ju livet mest hela tiden, eller hur? Det allra bästa med året har varit att jag har fått lära känna ca 80 fantastiska medarbetare som varje dag gör ett enastående jobb! Naturligtvis har det också varit fint att få bli rektor till så många härliga elever och möta er föräldrar i många olika sammanhang.

Visserligen ska vi jobba på en månad till, men jag vill redan nu önska er alla ett skönt och  välförtjänt sommarlov/sommarsemester. Vi ses på avslutningen!

Lev väl, Simma lugnt och Varma Hälsningar till er alla,

Madeleine Thomsson