Rektorsbrev 2017-09-25

Till elever och vårdnadshavare på Enskedefältet/Lindeskolan

Varmt välkomna till läsåret 2017/2018! Det är härligt att vara igång igen efter sommaren med fullt av elever i korridorer och klassrum. Sommaren har för länge sedan övergått till höst och vi verkar nu få några dagars brittsommar.

Först vill jag presentera personalförändringar som skett sedan i våras. Vår nya skolläkare heter Örjan Johannesson, Carol Brax är tillbaka efter föräldraledighet och arbetar som samverkare i klass 1b, Lena Wredemark är också tillbaka efter föräldraledighet och är lärare i klass 2c,  Karen Mattsson är ny lärare i klass 1c, Hasse Karlgren är ny lärare i klass 4b, Jenny Henschen är ny fritidspedagog och arbetar som samverkare i Fa. Välkomna!

De som har gått vidare till andra skolor/förskolor är Elisabet Kastling, Eva Renblad, Erik Eles, Cicki Rosander, Fredrik Markström och Gabriella Thullberg. Vi önskar dem lycka till!

Trafikkontoret har hört av sig och informerar om att trafikhindren, förhöjningarna i gatan, kommer att anordnas i september/oktober. Vi ser att de allra flesta elever går och cyklar till skolan i nuläget. Frågan om att få fler cykelställ har gått till SISAB, men de hänvisar till att man ska parkera rakt ut från ställen. I dagsläget är det flera som parkerar ”på tvärsen” och på så sätt tar upp flera platser.

Under den närmaste tiden kommer en TV-inspelning äga rum på Enskedefältets skola (vår gamla skola). Det är ett Maria Waern-avsnitt. Man kommer mestadels hålla hus på taket och på skolgården. Detta skriver jag som information om ni lägger märke till att det rör sig folk där.

Andra som rör sig på Enskedefältets skola är de som projekterar och ritar inför byggstart av renoveringen. Arkitekter, konstnärer, trädgårdsarkitekter och ingenjörer är bara några av de yrkeskategorier som är inblandade och ibland besöker skolan. Byggstart – spaden i jorden – beräknas till september 2018. Redan har vi i skolan involverats på många möten kring ritningar, konstnärligt uttryck, inredning m.m. Det är viktigt att vi som ska arbeta på skolan är delaktiga i hela processen.

Under terminens första möte med föräldraföreningen framkom det att några av er föräldrar har haft frågor kring läromedel. Lärarna i arbetslagen har sin egen budget och de har en långsiktig plan för utbyte av alla läromedel så att samtliga böcker följer den nya Läroplanen. Detta gör att en del läromedel är på ”väg ut” och inte kommer att kompletteras. Ibland kan det vara så att man prioriterar inköp av böcker i ett ämne och ett annat får vänta. Så gör man för att sprida ut kostnaden av läromedel över tid. Det är därför av stor vikt att eleverna är aktsamma om böckerna. Många böcker går i arv både ett och flera år. Det har blivit vanligare med digitala läromedel och läxor vilket många av er nog har märkt. Även läxor på papperskopior är vanligt när det gäller bl a färdighetsträning.

Under sommaren hade flera elever än vad vi räknat med valt att ta steget att byta skola. Detta påverkar förstås vår budget, men i nuläget har vi prioriterat att fortsätta med tre små klasser i fyran och femman istället för att slå ihop dem. Vi som arbetar på Enskedefältets skola och vet vilket gediget och gott arbete som bedrivs här har ibland svårt att förstå varför föräldrar väljer att flytta sina barn till andra skolor, men vi respekterar förstås deras beslut.

Höstens föräldramöten har hållits i alla klasser nu och inlärning, lek och utveckling pågår varje dag hos eleverna. På föräldramötena gick föräldraföreningen runt och presenterade sitt arbete. Vi har en mycket god dialog och det känns bra att tillsammans arbeta för elevernas och skolans bästa.

Den årliga Vänskapsdagen gick av stapeln den 1 september och allt förlöpte enligt planerna. Våra sexor ledde aktiviteterna för de yngre eleverna, och det gjorde de med stor bravur! Tack alla sexor för den fina insatsen!

Skolrestaurangen serverar från och med denna termin tre varmrätter varje dag. En fiskrätt, en vegetarisk rätt och en kötträtt. Därtill förstås varma och kalla grönsaker i salladsbuffén, bröd och mjölk.

Nu pågår höstterminens utvecklingssamtal runt om i skolan och ni föräldrar får ett gyllene tillfälle att få se ert barns framsteg och sätta nya mål tillsammans med ert barn och läraren.

Ha en fortsatt skön höst!

Madeleine Thomsson, rektor